enellys.gr

Χειμωνιάτικες δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο #2

Χειμωνιάτικες δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο #2

Τα Ζώα σε χειμερία νάρκη

είναι μία θεματική ενότητα που προξενεί έντονο ενδιαφέρον στους μικρούς μαθητές του νηπιαγωγείου και που μπορούμε να εξετάσουμε διεξοδικά την εποχή που διανύουμε, το χειμώνα. Για τις Χειμωνιάτικες δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο #2 στον πίνακα Ζώα σε Χειμερία νάρκη-που θα βρείτε πατώντας ΕΔΩ – του προφίλ μου στο Pinterest  υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις που έχω συγκεντρώσει για το ίδιο θέμα

Η αρκούδα

είναι ένα από τα πολυαγαπημένα στα παιδιά ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Κάποια τραγούδια, όπως “Μια αρκούδα καφέ” και «Μία αρκούδα ξαφνικά»  ταιριάζουν στο θέμα. Αλλά και κάποια σχετικά βίντεο είναι χρήσιμα ως εποπτικό υλικό, όπως:

Χρήσιμο θα μπορούσε να είναι και το ποίημα:

Χειμωνιάτικες δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο #2 ποίημα

Σε ελεύθερο φύλλο εργασίας κάθε ένα παιδί μπορεί να αφήσει τη φαντασία του να εκφραστεί

Χειμωνιάτικες δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο #2 φύλλο εργασίας

Σαν χειροτεχνία, η ζωή της αρκούδας κατά τη διάρκεια των εποχών, ένα είδος ημερολογίου, για την κατασκευή του οποίου οι μικροί μαθητές χρειάστηκε να επιστρατεύσουν και να καλλιεργήσουν αρκετές δεξιότητες, είναι μία καλή πρόταση. Το χρήσιμο υλικό είναι από εδώ

Αρκούδα καφέ

Μας άρεσε πολύ μια δραστηριότητα ιδιαίτερα απλή και με υλικά λιτά. Τη διαφορά έκανε το «πινέλο-ρολό» που έδωσε στο αρκουδάκι μας μια όψη … ζωντανή. Το βασικότερο βέβαια όλων είναι ότι άρεσε στα παιδιά, εξάσκησαν την λεπτή κινητικότητά τους, έμαθαν μέσα από αυτήν και διασκέδασαν μαθαίνοντας.

Με το ίδιο θέμα μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα αρκουδάκι με κινούμενα μέλη, χρησιμοποιώντας διπλόκαρφα στις ενώσεις με το ακόλουθο πατρόν

Χειμωνιάτικες δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο #2

Η πολική αρκούδα

είναι και αυτή ένα ζώο πολύ αγαπητό στους μαθητές και η κατασκευή μας ήταν η αφόρμηση να μάθουμε περισσότερα γι’αυτήν…

Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε είναι τα ίδια με την κατασκευή για την καφέ αρκούδα. Είναι απλά και συνήθως υπάρχουν σε κάθε τάξη. Χαρτόνι, τέμπερα και ρολό που έμεινε από χαρτί κουζίνας ή υγείας, το οποίο αξιοποιούμε κι επαναχρησιμοποιούμε σε ρόλο «πινέλου»

Χειμωνιάτικες δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο #2 και Αφήγηση βιβλίου

Μια ελκυστική αφόρμηση για συζητήσεις, διερεύνηση κι επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Τα Ζώα σε χειμερία νάρκη» μπορεί να αποτελέσει και η αφήγηση μιας απολαυστικής ιστορίας. Την μελωδική αφήγηση του βιβλίου μπορούμε να ακούσουμε πατώντας το σύνδεσμο πάνω στη λέξη ΕΔΩ. Θα τη βρούμε στην ενότητα 10 Λεπτά ακόμη των ραδιοφωνικών εκπομπών του Τρίτου Προγράμματος, μια ενότητα αφηγήσεων παραμυθιών για παιδιά προσχολικής ηλικίας, με εκλεκτές επιλογές που μπορούμε ελεύθερα και δωρεάν να εξερευνήσουμε.

 “Αφήστε με να κοιμηθώ!”

“Αφήστε με να κοιμηθώ!”

Συγγραφέας: Katy Hudson

Εικονογράφος: Katy Hudson

Μετάφραση: Νίνα Ζαφειρίου

Εκδόσεις: Τζιαμπίρης – Πυραμίδα

Στις Χελώνες δεν αρέσει ο Χειμώνας! Γιατί; Γιατί έτσι. Τι συμβαίνει όμως όταν η Χελώνα δεν μπορεί να βρει ένα ήσυχο μέρος για να κοιμηθεί; Μήπως θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τον χειμώνα με μάτια ορθάνοιχτα; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Μπορούμε να το ακούσουμε πατώντας ΕΔΩ

Περισσότερες μελωδικές αφηγήσεις παραμυθιών και βιβλίων γνώσεων για ελεύθερη και δημιουργική ακρόαση θα βρείτε συγκεντρωμένες στο άρθρο μου Ακούμε ελεύθερα μελωδικές αφηγήσεις παιδικών βιβλίων σε ένα padlet Θα ανακαλύψετε ταξινομημένες σε κατηγορίες τις αφηγήσεις του θησαυρού που μας προσφέρει το Τρίτο Πρόγραμμα με σκοπό να μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το υλικό με τα παιδιά μας ή με τους μαθητές μας, με ένα εύχρηστο τρόπο, όσο το δυνατόν καλύτερα κι ευκολότερα.

Μπορείτε επίσης, να διαβάσετε πατώντας ΕΔΩ το άρθρο Χειμωνιάτικες δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο #1 με υλικό και δραστηριότητες για την αγαπημένη εποχή του χρόνου στο νηπιαγωγείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *