enellys.gr

Χειμωνιάτικες δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο #1

Χειμωνιάτικες δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο #1 «Τα ζώα των πάγων» αποτελούν αγαπημένη Θεματική Ενότητα γι’ αυτή την εποχή του χρόνου στο Νηπιαγωγείο. Ένα από αυτά, ο πιγκουίνος, μπορεί «να κάνει παρέα» μέσα στην τάξη στους μικρούς μαθητές αυτές τις μέρες.

Μπορούν να μάθουν γι΄ αυτόν, να παίξουν, να κατασκευάσουν και να ανακαλύψουν μέσα από δραστηριότητες που θα τους προσφέρουμε για τον αγαπημένο «άγνωστο» φίλο τους!

Ανάλογες δραστηριότητες πραγματοποιήσαμε μέσα στην τάξη. Από εκεί άντλησα και το υλικό του άρθρου

Κατασκευή #1

Για την κατασκευή του πιγκουϊνου μας χρησιμοποιήσαμε τα ακόλουθα πατρόν. Μπορούμε πολύ εύκολα να τα αποθηκεύσουμε με δεξί κλικ, αποθήκευση εικόνας. Έπειτα, τα εκτυπώνουμε, όπως άλλωστε όλες τις εικόνες

Κατασκευή #2

Το pop-up παγωμένο τοπίο στο ταμπλώ το δημιουργήσαμε με την κάρτα-κατασκευή. Την ιδέα και το πατρόν τα πήρα από ΕΔΩ 

Φύλλο εργασίας

Ένα ενδεικτικό φύλλο εργασίας που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να καλλιεργήσουν την μαθηματική τους σκέψη ευχάριστα και το οποίο χρησιμοποιήσαμε κι εμείς, είναι αυτό

Παιγνίδι

Επίσης, μπορούμε να εκτυπώσουμε σε χαρτονάκι Α4 το ακόλουθο σχέδιο. Έτσι, θα δημιουργήσουμε ένα παιγνίδι που θα διασκεδάσει τα παιδιά, καθώς θα κόψουν τα πιγκουϊνάκια, θα τα στερεώσουμε σε καλαμάκια και ανοίγοντας με κοπίδι στις διακεκομμένες γραμμές μπορούμε να περάσουμε  τα πιγκουϊνάκια  … ώστε να κάνουν πατινάζ στη λίμνη!!!

Χειμωνιάτικες δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο #1 και Εκπαιδευτικό βίντεο

Μια αξιόλογη πρόταση  βίντεο για το ίδιο θέμα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε κατά την μαθησιακή διαδικασία είναι και αυτή ΕΔΩ.

Οι μαθητές μου τη βρήκαν πολύ ενδιαφέρουσα και γι΄ αυτό την προτείνω.

Χειμωνιάτικες δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο #1 και Σχετικό υλικό

Στον πίνακα ΠΙΓΚΟΥΪΝΟΙ στο προφίλ μου στο Pinterest μπορείτε να βρείτε χρήσιμες ιδέες που έχω συγκεντρώσει σχετικά με αυτό το θέμα

Χειμωνιάτικες δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο #1 και Αφηγήσεις βιβλίων

Όμως, ο χειμώνας ξεπηδά και μέσα από τις σελίδες δυο εκλεκτών βιβλίων. Τις μελωδικές αφηγήσεις τους μπορούμε να ακούσουμε πατώντας τους συνδέσμους πάνω στη λέξη ΕΔΩ . Θα τις βρούμε στην ενότητα 10 Λεπτά ακόμη των ραδιοφωνικών εκπομπών του Τρίτου Προγράμματος, μια ενότητα αφηγήσεων παραμυθιών για παιδιά προσχολικής ηλικίας, με εκλεκτές επιλογές που μπορούμε ελεύθερα και δωρεάν να εξερευνήσουμε.

“Πετάει, πετάει… ο χειμώνας;”

Χειμωνιάτικες δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο #1 και Αφηγήσεις βιβλίων

Συγγραφέας: Σεβαστή Χατζησαββίδου

Εικονογράφος:Έφη Κοκκινάκη

Εκδόσεις Σιελ

Είναι ένα βιβλίο που υμνεί την εποχή του χειμώνα με ένα τρόπο ποιητικό και ονειρικό και με τα χρώματά του μας ταξιδεύει

– Πετάει, πετάει… το χιόνι;
– Ναι!!! Οι νιφάδες πετάνε απαλά.
Βββ, ο βοριάς! Σβούρα γίνονται στον ουρανό.
Μια κουρτίνα πάγου κρύβει το γαλάζιο.
Σσσς! Άκου! Μια νιφάδα πλησιάζει!
Άνοιξε το στόμα σου να γευτείς μια στιγμή ευτυχίας!
Χορός σε παγωμένες λίμνες οι νιφάδες.
– Πόσο χειμώνα χρειάζομαι για να γεμίσω με κόσμους τα παράθυρα;

Μπορούμε να το ακούσουμε πατώντας ΕΔΩ

“Το κόκκινο γιλέκο του μικρού Ρόμπιν”

Χειμωνιάτικες δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο #1 και Αφηγήσεις βιβλίων

του Τζαν Φέρνλι

Εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα

Ο μικρούλης Ρόμπιν χαρίζει στους φίλους του όλα τα ζεστά του γιλέκα καταλήγοντας την Παραμονή των Χριστουγέννων να είναι μόνος και κατακρυωμένος…
Ο Ρόμπιν μέσα από την υπέροχη αυτή ιστορία του, που την αγκαλιάζει μια ξεχωριστή εικονογράφηση, μας μαθαίνει με τον καλύτερο τρόπο, την ανεκτίμητη αξία της προσφοράς.
Όταν μάθουμε να προσφέρουμε με όλη μας την καρδιά, τότε η προσφορά μας θα μας επιστραφεί διπλά, χαρίζοντάς μας επιβεβαίωση και αληθινή χαρά! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Μπορούμε να το ακούσουμε πατώντας ΕΔΩ

Περισσότερες μελωδικές αφηγήσεις παραμυθιών και βιβλίων γνώσεων για ελεύθερη και δημιουργική ακρόαση θα βρείτε συγκεντρωμένες στο άρθρο μου Ακούμε ελεύθερα μελωδικές αφηγήσεις παιδικών βιβλίων σε ένα padlet Θα ανακαλύψετε ταξινομημένες σε κατηγορίες τις αφηγήσεις του θησαυρού που μας προσφέρει το Τρίτο Πρόγραμμα με σκοπό να μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το υλικό με τα παιδιά μας ή με τους μαθητές μας, με ένα εύχρηστο τρόπο, όσο το δυνατόν καλύτερα κι ευκολότερα.

Μπορείτε επίσης, να διαβάσετε πατώντας ΕΔΩ το άρθρο Η Χρυσομαλλούσα και οι τρεις Αρκούδες στο νηπιαγωγείο, όπου δημιουργούμε Καρτέλες αλληλουχίας και όχι μόνο… για το γνωστό και πολύ αγαπητό παραμύθι

2 thoughts on “Χειμωνιάτικες δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο #1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *