enellys.gr

Γαλλική Ομελέτα στον ατμό

Γαλλική Ομελέτα στον ατμό Η μαγειρική στον ατμό δεν είναι κάποια καινοτομία. Προϋπάρχει  γύρω μας εδώ και αιώνες. Το να μην την προτιμούμε ή να την θυμόμαστε σαν μέθοδο… σε …μεγάλη ανάγκη, δε σημαίνει ότι δεν εξασφαλίζει εκτός από ένα ελαφρύ, υγιεινό γεύμα και πολύ νόστιμα πιάτα. Πώς γίνεται αυτό; Μα οι πρώτες ύλες διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση τους, ενώ παράλληλα το φαγητό είναι λιγότερο παχυντικό και για αυτό ενδείκνυται όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος.

Όταν πρωτοδοκίμασα αυτή τη συνταγή, με τον πολύτιμο βοηθό μου, το θερμομίξ, ήμουν περίεργη για το αποτέλεσμα… Ομελέτα στον ατμό, μπορεί να είναι νόστιμη; Οπτικά, θα είναι ένα ωραίο πιάτο; Μετά την πρώτη δοκιμή την φτιάχνω και την ξαναφτιάχνω με διαφορετικούς συνδυασμούς υλικών και χαίρομαι που ξεπέρασα τους αρχικούς μου δισταγμούς…

Υλικά για τη Γαλλική Ομελέτα στον ατμό

  • 2-3 φέτες τυρί κίτρινο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι
  • 1  κόκκινη ή πράσινη πιπεριά
  • μερικά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 2-3 φέτες ζαμπόν ή οποιοδήποτε αλλαντικό προτιμάμε(γαλοπούλα, μπέικον κλπ, κομμένο σε μικρά κομμάτια)
  • 1 μικρή ντομάτες, κομμένη σε κύβους
  • 15 γρ. ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλάκι γάλα πλήρες
  • ⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ⅛ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 4,700 λίτρα νερό περίπου

υλικά για τη Γαλλική Ομελέτα στον ατμό

Εκτέλεση για τη  Γαλλική Ομελέτα στον ατμό

Έκοψα ένα κομμάτι λαδόκολλα, έτσι ώστε να ταιριάζει στο δίσκο Varoma και την έκανα μια μπάλα κάτω από το νερό, στύβοντας το περιττό και το άπλωσα στο δίσκο Varoma. Το άφησα στην άκρη

Έβαλα το τυρί στον κάδο του μίξερ και το έτριψα 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 8.Το μετέφερα σε ένα μπολ και το άφησα στην άκρη

Έβαλα το κρεμμύδι στον κάδο του μίξερ και το ψιλόκοψα 3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5

Πρόσθεσα πιπεριά και ψιλόκοψα 6 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4. Έξυσα τις πλευρές του μπολ με σπάτουλα.

Πρόσθεσα τα μανιτάρια, το ζαμπόν, τις ντομάτες και το ελαιόλαδο και χωρίς μεζούρα σοτάρισα 4 λεπτά/Varoma. Μετέφερα τα λαχανικά στον έτοιμο δίσκο και τα άπλωσα ομοιόμορφα με τη σπάτουλα

Γαλλική Ομελέτα στον ατμό

Έβαλα τα αυγά, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι στον κάδο του μίξερ, τοποθέτησα τη μεζούρα και ανακάτεψα 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4. Μετέφερα τα χτυπημένα αυγά σε δίσκο με τα λαχανικά και ανακάτεψα απαλά με τη σπάτουλα.

Έβαλα νερό στον κάδο. Τοποθέτησα το Varoma στη θέση του, και μαγείρεψα 13 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 2.

Γαλλική Ομελέτα στον ατμό

Άνοιξα το καπάκι, πασπάλισα το τυρί πάνω από την ομελέτα

Γαλλική Ομελέτα στον ατμό

και μαγείρεψα άλλα 2 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 2

Γαλλική Ομελέτα στον ατμό

Αφαίρεσα με προσοχή την ομελέτα και με τη βοήθεια της σπάτουλας τη σερβίρισα

Γαλλική Ομελέτα στον ατμό

 9 λόγοι για τους οποίους είναι προτιμότερο να μαγειρεύουμε στον ατμό

Ο ατμός

•Διατηρεί στα τρόφιμα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους, τις βιταμίνες και τα μέταλλα

•Συντηρεί την υγρασία και τη φρεσκάδα των τροφίμων

•Διατηρεί τα χρώματα ζωηρά και τις φυσικές γεύσεις των τροφών

•Μαλακώνει τις ίνες των τροφίμων, κάνοντάς τα πιο εύπεπτα

•Δεν υπάρχει ανάγκη για μαγειρικό λάδι ή λίπος, με αποτέλεσμα τα γεύματα να είναι πιο ελαφριά και υγιεινά

•Στον ατμό μπορούμε να μαγειρέψουμε σχεδόν όλα τα τρόφιμα κάνοντάς τον εύχρηστο στην καθημερινότητά μας

•Μπορούμε να μαγειρέψουμε ταυτόχρονα διαφορετικά είδη τροφίμων στα διάφορα επίπεδα του σκεύους χρησιμοποιώντας τον ίδιο ατμό με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πολύτιμης ενέργειας, χρόνου και προσπάθειας

•Μέσα σε 30 λεπτά μπορούμε να έχουμε ένα έτοιμο γεύμα για κατανάλωση, αφού με τον ατμό προετοιμάζουμε το φαγητό εύκολα και γρήγορα

•Διατηρεί την κουζίνα μας καθαρή, αφού δε λερώνουμε με λάδια, δε μυρίζει δυσάρεστα, αποφεύγουμε τους καπνούς, δεν υπάρχει χάος και μπορούμε να καθαρίσουμε εύκολα

Μια δοκιμή για να ανακαλύψουμε τα οφέλη του μαγειρέματος με ατμό μας βοηθά σε ένα όσο το δυνατόν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Extra πρακτικό tip:

Μια απλή ιδέα που μπορεί να μας λύσει τα χέρια, είναι η εξής: Διαθέτουμε λίγο από το χρόνο μας κι ετοιμάζουμε μια αρκετή ποσότητα σαλάτας σε ένα μεγάλο σκεύος στο ψυγείο μας με όποια λαχανικά διαθέτουμε και σε ένα συνδυασμό που μας αρέσει. Κλείνουμε το σκεύος, ώστε να διατηρήσουμε το περιεχόμενο φρέσκο και αναλλοίωτο για αρκετές ημέρες. Έτσι, θα εμπλουτίσουμε εύκολα, γρήγορα, οικονομικά και κυρίως υγιεινά οποιοδήποτε φαγητό έχουμε στο τραπέζι μας, χωρίς να καταφεύγουμε σε διαφορετικές λύσεις. Λίγοι ξηροί καρποί, κομματάκια από  αποξηραμένα φρούτα που συντηρούμε σε γυάλινα βάζα,αλλά και σπόροι, όπως σουσάμι, λιναρόσπορος κ.ά. μπορούν να δώσουν μια νότα ποικιλίας και γιατί όχι, πολυτέλειας σε ένα πιάτο με πολύχρωμη σαλάτα γεμάτο θρεπτικά συστατικά στο καθημερινό μας τραπέζι.

Προτάσεις

Στο προφίλ μου στο Pinterest θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές με αλμυρές και γλυκές γεύσεις που θα σας βοηθήσουν στις επιλογές σας για το καθημερινό τραπέζι

Μπορείτε επίσης, να διαβάσετε πώς παρασκευάζω τη δική μου Σπιτική Σάλτσα Ντομάτας για το Χειμώνα πατώντας ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *