enellys.gr

Όταν η ζωή μου δίνει …μανταρίνια, φτιάχνω … μαρμελάδα

Όταν η ζωή μου δίνει …μανταρίνια, φτιάχνω … μαρμελάδα Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου μπροστά στο  σπίτι μας είχαμε μια μανταρινιά. Όταν ερχόταν η εποχή τους, από Νοέμβριο ως Φεβρουάριο περίπου, γέμιζε με μανταρίνια. Tόσα πολλά που ποτέ δεν προλαβαίναμε να τα καταναλώσουμε. Έτσι  λοιπόν, τα τελευταία χρόνια, έχοντας πάντα κατά νου, να αξιοποιώ  τα τρόφιμα που έχω στη διάθεσή μου και να μειώνω την κατασπατάλησή τους, βρήκα τη λύση. Τι μπορώ να κάνω με τα μανταρίνια που δεν προλαβαίνουμε να καταναλώσουμε στην εποχή τους; Παραφράζοντας τη γνωστή έκφραση… η λύση είναι μία: «όταν η ζωή μου δίνει … μανταρίνια, φτιάχνω … μαρμελάδα»

Με αυτό τον τρόπο, αξιοποιώ φρούτα που δεν έχουν κανένα χημικό. Δεν πάνε χαμένα, μπορούμε να τα καταναλώσουμε, χωρίς να έχουν υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία, ακόμα κι … εκτός εποχής. Επίσης, μπορούμε να τα προσφέρουμε και δωράκια, με τη μορφή μαρμελάδας, οποιαδήποτε στιγμή, εκεί που εκτιμούν την αξία τους

Υλικά για . . . Όταν η ζωή μου δίνει …μανταρίνια

θα χρειαστούμε:

  • 600 γρ. μανταρίνια
  • 500 γρ. ζάχαρη ή 450 γρ. καστανή ζάχαρη
  • Μισό ξινόμηλο ή αν δεν έχουμε, μισό μήλο οποιασδήποτε ποικιλίας
  • Χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση:

Κόβω τα μανταρίνια με τη φλούδα τους στα 4 και αφαιρώ τα κουκούτσια

Όταν η ζωή μου δίνει …μανταρίνια, φτιάχνω … μαρμελάδα

Βάζω όλα τα υλικά

Όταν η ζωή μου δίνει …μανταρίνια, φτιάχνω … μαρμελάδα

στον κάδο του πολύτιμου βοηθού μου, του θερμομίξ, κι επιλέγω θερμοκρασία Varoma για 18-19 λεπτά/ταχ. 1

Όταν η ζωή μου δίνει …μανταρίνια, φτιάχνω … μαρμελάδα

Όταν αρχίζει να βγάζει ατμό, αφαιρώ τη μεζούρα και βάζω το καλαθάκι στη θέση της μεζούρας

Όταν τελειώσει ο χρόνος βάζω τη μεζούρα κι επιλέγω 20’’-30’’/ταχ.6

Η μαρμελάδα μου είναι έτοιμη

Όταν η ζωή μου δίνει …μανταρίνια, φτιάχνω … μαρμελάδα

Προτιμώ να συντηρώ τη μαρμελάδα μου σε αποστειρωμένα βαζάκια για να τη διατηρώ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κι εκτός ψυγείου

Όταν η ζωή μου δίνει …μανταρίνια, φτιάχνω … μαρμελάδα

Τη διαδικασία αποστείρωσης μπορείτε να την βρείτε και στο άρθρο μου:

Σπιτική Σάλτσα Ντομάτας για το Χειμώνα

Είναι η ακόλουθη:

Tip για . . . Όταν η ζωή μου δίνει …μανταρίνια

Πώς αποστειρώνω τα βάζα;

Η αποστείρωση είναι απαραίτητη ώστε να μείνουν τα παρασκευάσματά μας φρέσκα και αναλλοίωτα στο χρόνο και για να αποθηκεύσουμε με ασφάλεια γλυκά, σάλτσες, μαρμελάδες

Με τον παραδοσιακό τρόπο

Η διαδικασία είναι η εξής: Πλένω τα βάζα και τα καπάκια τους με καυτό νερό και τα βάζω ανάποδα πάνω σε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα που έχω στρώσει μέσα σε ένα ταψί. Τα βάζω στο φούρνο, μαζί με την πετσέτα, στους 100° C για 15 λεπτά. Στη συνέχεια με πολύ προσοχή, τα γεμίζω όσο είναι ζεστά με το ζεστό μείγμα, μέχρι πάνω, κλείνω με τα καπάκια και γυρίζω ανάποδα ώσπου να κρυώσουν

Με τον πολύτιμο βοηθό μου, το θερμομίξ

Τοποθετώ 500 γρ. νερό στον κάδο. Τοποθετώ ανάποδα τα βάζα και τα καπάκια στο κέντρο του Varoma. Ρυθμίζω 20 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1. Αφήνω να στραγγίξουν χωρίς να στεγνώσω ή να αγγίξω τις εσωτερικές επιφάνειες. Τοποθετώ το υλικό της συνταγής μου( π.χ. σάλτσα, μαρμελάδα κλπ),κλείνω με τα καπάκια

Όταν η ζωή μου δίνει …μανταρίνια, φτιάχνω … μαρμελάδα

και γυρίζω ανάποδα ώσπου να κρυώσουν. Αποθηκεύω ανάλογα

Καλή επιτυχία!!!

Προτάσεις

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ μια ακόμα γλυκιά και πανεύκολη συνταγή που θα σας λύσει τα χέρια, το Γλυκό καλωσόρισμα με cheesecake

Επίσης, στο προφίλ μου στο Pinterest θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές με αλμυρές και γλυκές γεύσεις που θα σας βοηθήσουν στις επιλογές σας για το καθημερινό τραπέζι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *