enellys.gr

Σπιτική Σάλτσα Ντομάτας για το Χειμώνα

Η καλύτερη εποχή για να φτιάξουμε τη σπιτική σάλτσα ντομάτας για το χειμώνα ξεκινά μετά το δεκαπενταύγουστο και τελειώνει αργά το Σεπτέμβρη, συνήθως.

Τότε βρίσκουμε τις ντομάτες στην εποχή τους, ώριμες και γεμάτες με τα αρώματα του καλοκαιριού που θέλουμε να διατηρήσουμε να μας συνοδεύουν στο τραπέζι μας τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Παράλληλα, η τιμή τους είναι χαμηλή, αφού υπάρχουν διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες ντομάτας.

Έτσι λοιπόν, τα τελευταία χρόνια μου έγινε αγαπημένη συνήθεια να φτιάχνω τη δική μου σπιτική σάλτσα ντομάτας για το χειμώνα αυτή την εποχή. Πολύτιμος βοηθός μου είναι το θερμομίξ, που κάνει όλη τη διαδικασία κυριολεκτικά παιγνιδάκι. Φυσικά, μπορούμε να την παρασκευάσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά όταν κάτι γίνεται πολύ πολύ πιο εύκολα, είναι μεγάλος πειρασμός, έτσι δεν είναι;

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 1500 γρ. ντομάτες κομμένες στα τέσσερα
  • 20 γρ. ελαιόλαδο,
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • (Προαιρετικά)μερικά κλωνάρια βασιλικού

Εκτέλεση:  

Κόβω τις ντομάτες 3 δευτερόλεπτα ταχ.  9

Σπιτική Σάλτσα Ντομάτας για το Χειμώνα

Σπιτική Σάλτσα Ντομάτας για το Χειμώνα

Προσθέτω 20 γρ. ελαιόλαδο,2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι κι 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Σπιτική Σάλτσα Ντομάτας για το Χειμώνα

Βράζω 30 λεπτά,120 βαθμούς,ταχ.1 με το καλαθάκι στη θέση της μεζούρας

Η σάλτσα μου είναι έτοιμη!

Τοποθετώ σε αποστειρωμένα βάζα

Σπιτική Σάλτσα Ντομάτας για το Χειμώνα

τα γυρίζω ανάποδα ώσπου να κρυώσουν και τα φυλάω σε δροσερό μέρος. Όταν ανοίξω κάποιο βάζο το διατηρώ στο ψυγείο

Σπιτική Σάλτσα Ντομάτας για το Χειμώνα

Καλή επιτυχία!

TIP: Παραπάνω ανέφερα ότι μόλις έχει βράσει η σάλτσα μου, την τοποθετώ σε αποστειρωμένα βάζα

Πώς αποστειρώνω τα βάζα;

Η αποστείρωση είναι απαραίτητη ώστε να μείνουν τα παρασκευάσματά μας φρέσκα και αναλλοίωτα στο χρόνο και για να αποθηκεύσουμε με ασφάλεια γλυκά, σάλτσες, μαρμελάδες

Με τον παραδοσιακό τρόπο

Η διαδικασία είναι η εξής: Πλένω τα βάζα και τα καπάκια τους με καυτό νερό και τα βάζω ανάποδα πάνω σε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα που έχω στρώσει μέσα σε ένα ταψί. Τα βάζω στο φούρνο, μαζί με την πετσέτα, στους 100° C για 15 λεπτά. Στη συνέχεια με πολύ προσοχή, τα γεμίζω όσο είναι ζεστά με το ζεστό μείγμα, μέχρι πάνω, κλείνω με τα καπάκια και γυρίζω ανάποδα ώσπου να κρυώσουν

Με τον πολύτιμο βοηθό μου, το θερμομίξ

Πώς αποστειρώνω τα βάζα

Τοποθετώ 500 γρ. νερό στον κάδο. Τοποθετώ ανάποδα τα βάζα και τα καπάκια στο κέντρο του Varoma και ρυθμίζω 20 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1. Αφήνω να στραγγίξουν χωρίς να στεγνώσω ή να αγγίξω τις εσωτερικές επιφάνειες. Τοποθετώ το υλικό της συνταγής μου ( π.χ. σάλτσα, μαρμελάδα κλπ ),κλείνω με τα καπάκια και γυρίζω ανάποδα ώσπου να κρυώσουν. Αποθηκεύω ανάλογα

Προτάσεις

Στο προφίλ μου στο Pinterest θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές με αλμυρές και γλυκές γεύσεις που θα σας βοηθήσουν στις επιλογές σας για το καθημερινό τραπέζι

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ μια ακόμα γλυκιά και πανεύκολη συνταγή, το Γλυκό καλωσόρισμα με cheesecake

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *