enellys.gr

Η μπουγάδα του Αϊ-Βασίλη(θεατρικό)

Η μπουγάδα του Αϊ-Βασίλη(θεατρικό) Λίγα χρόνια πριν, η  χριστουγεννιάτικη γιορτή στο νηπιαγωγείο μου είχε σαν κύριο άξονα το γνωστό παραμύθι Η μπουγάδα του Αϊ-Βασίλη της Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη, σε εικονογράφηση Ελίζας Βαβούρη, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ο Αϊ-Βασίλης έβαλε μπουγάδα… Κι έμεινε χωρίς ρούχα! Όλα μίκρυναν και δεν τον χωράνε. Τι θα κάνει τώρα ποιος θα τον βοηθήσει να βρει ρούχα για να μοιράσει δώρα σε όλα τα παιδιά; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Μπορείτε να πατήστε εδώ για να διαβάσετε ελεύθερα το πρώτο κεφάλαιο

Μια ωραία αφήγηση του βιβλίου σε βίντεο είναι και αυτή:

Η μπουγάδα του Αϊ-Βασίλη(θεατρικό)

Τη  θεατρική διασκευή για το νηπιαγωγείο γραμμένη σε έμμετρο λόγο και με χιουμοριστική χροιά τη βρήκαμε από την Kinderella. Κάναμε κάποιες τροποποιήσεις βέβαια, ώστε να ταιριάξει στις δικές μας ανάγκες.

Οι μικροί μαθητές πήραν τους ρόλους τους
το τζάκι άναψε

το σκηνικό βρήκε την τελική του μορφή

Η μπουγάδα του Αϊ-Βασίλη(θεατρικό)

και οι πρόβες ξεκίνησαν. 

Σημαντικό ρόλο στην παράσταση έπαιξαν τα μουσικά κομμάτια, αλλά και οι κινήσεις των ρόλων που «έδεσαν» όλο το θεατρικό. Αυτά του έδωσαν εύθυμο και χαρούμενο ύφος αποσπώντας την προσοχή και το ενδιαφέρον των γονιών και των φίλων που μας έκαναν την τιμή να γεμίσουν το χώρο του σχολείου.

Η μικρή θεατρική μας παράσταση χρειάζεται μουσικές και τραγούδια. Αυτά τα βρίσκουμε εδώ με μερικές τροποποιήσεις και ακριβώς την ανάλογη σειρά. Είναι αυτά που μας πρότεινε το ιστολόγιο Kinderella για το θεατρικό αυτό.
Επίσης, τα μουσικά αυτά κομμάτια τα έχω συγκεντρώσει σε μια playlist στο σύνδεσμο ΕΔΩ

Η μουσική επένδυση του θεατρικού είναι η ακόλουθη:

TIP για το τζάκι:

Το τζάκι που ήταν μέρος του σκηνικού, μπορούμε να το κατασκευάσουμε πολύ εύκολα με τον εξής τρόπο. Παίρνουμε ένα κουτί συσκευασίας από ηλεκτρική συσκευή, π.χ. κουζίνα. Το ανοίγουμε με κοπίδι και κρατάμε τις τρεις πλευρές του. Την τέταρτη μπορούμε να την αξιοποιήσουμε π.χ. στη δοκιμή). Βουτάμε με προσοχή ένα σφουγγάρι ορθογώνιου σχήματος σε τέμπερα καφέ -με όποια απόχρωση μας αρέσει. Ίσως είναι καλή ιδέα να έχουμε κάνει μερικές δοκιμές πιο πριν σε άλλο χαρτόνι, ώστε να καταλήξουμε στο τελικό σχέδιο που θα ακολουθήσουμε. Εγώ δημιούργησα σειρές από “τούβλα”, όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, αφήνοντας ένα κενό για “τη φωτιά”. Θα χρειαστεί να αφήσουμε την κατασκευή μας οριζόντια να στεγνώσει πριν την τοποθετήσουμε κάθετα.

Μπορείτε να βρείτε μια πρόταση για την οργάνωση της χριστουγεννιάτικης γιορτής στο νηπιαγωγείο στο άρθρο “Η Γέννηση του Χριστού(θεατρικό)” πατώντας ΕΔΩ

2 thoughts on “Η μπουγάδα του Αϊ-Βασίλη(θεατρικό)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *