enellys.gr

Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Εργαλείο για την αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού

Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά, γονείς, το σχολείο, αλλά και την κοινωνία. Μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες που διαρκούν, κάποιες φορές και μη αναστρέψιμες. Γι’ αυτό χρειάζεται έγκαιρη και συστηματική αντιμετώπιση. «Το Χαµόγελο του Παιδιού» μας προσφέρει το «Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Εργαλείο για την Αντιµετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισµού». Στόχο έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς. Το  Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Εργαλείο για την αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράµµατος “European AntiBullying Campaign (E-ABC). Στόχο έχει την διερεύνηση και διαχείριση του φαινοµένου του σχολικού εκφοβισµού και είναι διαθέσιµο µέσω της ιστοσελίδας: http://www.e-abc.eu/gr/

Το συγκεκριµένο cross media εκπαιδευτικό εργαλείο µπορούν να το χρησιµοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί µε στόχο να αφυπνίσουν συναισθηµατικά τους µαθητές και τις µαθήτριες αναφορικά µε το παιδί που εκφοβίζει, µε το παιδί που εκφοβίζεται και µε το παιδί που παρατηρεί. Μέσα από το εργαλείο οι µαθητές και οι µαθήτριες µπορούν να επιλέξουν είτε την ιστορία του εκφοβισµού µέσα στο σχολικό περιβάλλον είτε την ιστορία του εκφοβισµού µέσα από το διαδίκτυο (cyber bullying). Στη συνέχεια µπορούν να επιλέξουν τον ρόλο/ χαρακτήρα από την οπτική του οποίου θα παρακολουθήσουν την ιστορία. Τελικά, μπορούν να επέµβουν στην εξέλιξη και την λήξη της.


Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Εργαλείο για την αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού-Γενικός σκοπός του Προγράµµατος

είναι η θεωρητική παρουσίαση και ανάλυση θεµατικών ενοτήτων σχετικά µε τη βία και τον εκφοβισµό των παιδιών και τα δικαιώµατα των παιδιών. Μέσα από το συγκεκριµένο Πρόγραµµα οι µαθητές/ µαθήτριες αναµένουμε:

– να µπορούν να αναγνωρίζουν το φαινόµενο του εκφοβισµού
-να αποκτήσουν την ικανότητα να προστατεύουν τον εαυτό τους άµεσα σε κρούσµατα εκφοβισµού
– να είναι σε θέση να αντιληφθούν τον συναισθηµατικό κόσµο του παιδιού που εκφοβίζεται
– να αναγνωρίζουν τις διαθέσιµες πηγές βοήθειας


Μέσα από την βιωµατική χρήση του εργαλείου σε οµάδες, τα παιδιά να εκπαιδευτούν να ακούν και να σέβονται τις απόψεις των συµµαθητών/ συµµαθητριών τους. Ακόμα, να επικοινωνούν σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασµού.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών. Ηλεκτρονική διεύθυνση school@hamogelo.gr ή στο τηλέφωνο 11040.

Το «Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Εργαλείο για την Αντιµετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισµού» που δημιούργησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκουμε πατώντας ΕΔΩ

( https://antibullyingprevention.wordpress.com/ )

Το συγκεκριμένο εργαλείο έχει μια μορφή μέσα από την οποία ο παρατηρητής της ταινίας μπορεί να επέμβει πολλαπλά στην εξέλιξη της ιστορίας. Το Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Εργαλείο διατηρεί αυτή τη μορφή και παρουσιάζει δυο ιστορίες εκφοβισμού: η μία στο σχολικό και η άλλη στο διαδικτυακό περιβάλλον.

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την ιστορία που επιθυμεί. Στη συνέχεια να επιλέξει το προφίλ του παιδιού μέσα από την οπτική του οποίου θα δει την ιστορία. Συγκεκριμένα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στο παιδί που εκφοβίζει, στο παιδί που εκφοβίζεται ή στο παιδί που παρατηρεί. Βλέπει λοιπόν την ιστορία από τα «μάτια» του παιδιού που έχει επιλέξει. Στη συνέχεια με δομημένες επιλογές μπορεί να επιλέξει την εξέλιξη της ιστορίας και τελικά το τέλος.

Η φυσικότητα των χώρων, τα παιδιά ηθοποιοί, οι ιστορίες που είναι βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα δίνουν μια ισχυρή δυναμική στο εργαλείο και το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό στα παιδιά.

Στόχος

Ο στόχος του συγκεκριμένου εργαλείου είναι:

  •  Η εξήγηση του φαινόμενου του σχολικού εκφοβισμού
  • Η αφύπνιση των παιδιών σε σχέση με την συναισθηματική κατάσταση των εμπλεκόμενων παιδιών στον εκφοβισμό
  • Η παρουσίαση πρακτικών λύσεων

Εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό εργαλείο συνοδεύεται από αντίστοιχο εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς, για το οποίο μπορείτε να ενημερωθείτε πατώντας ΕΔΩ Πέρα από τους παραπάνω στόχους αποτελεί και αφορμή για συζήτηση μέσα στην τάξη.

Πατώντας ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο «Η Γουργουριστή Περιπέτεια του Λαγού» ή πώς τα παιδιά μαθαίνουν να παραμένουν ασφαλή από τον κίνδυνο εξαφάνισης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *