enellys.gr

 Πόριτζ (Porridge) το superfood πρωϊνό μου

Τις κρύες μέρες του χειμώνα λατρεύω να ξεκινώ την ημέρα μου με ένα ζεστό πρωινό, όπως είναι ο χυλός βρώμης, το Πόριτζ (Porridge) το superfood πρωϊνό μου

Εκτός από πολύ εύκολο, είναι και ένα πολύ θρεπτικό γεύμα που με χορταίνει και μου δίνει ενέργεια για όλη την υπόλοιπη ημέρα

Οι επιλογές και οι συνδυασμοί που μπορώ να κάνω είναι πολλοί .Προσθέτοντας τα αγαπημένα μου υλικά, πάντα με μέτρο, είναι στο χέρι μου να απολαύσω τόσο τη γεύση όσο και τα οφέλη του, γι΄ αυτό και το προτείνω

Ο χρόνος και ο κόπος που μου παίρνει για να το προετοιμάσω είναι ελάχιστος, με τη βοήθεια του αγαπημένου και πολύτιμου βοηθού μου, του θερμομίξ. Όμως και η παρασκευή του με τα σκεύη που διαθέτει  κάθε κουζίνα είναι πανεύκολη και σύντομη. Έτσι εδώ, παραθέτω και τους δύο τρόπους

Πόριτζ (Porridge) το superfood πρωϊνό μου

Για 1 άτομο

Υλικά

  1. 1 μικρό μήλο
  2. 56 γρ. ή 1/2 ποτήρι νερού βρώμη
  3. 140 γρ. ή 2/3 του ποτηριού νερού γάλα
  4. 84 γρ. ή 1/3 του ποτηριού νερού νερό

Εκτέλεση

Κόβω το μήλο σε 4 κομμάτια. Αν θέλουμε καθαρίζουμε τη φλοίδα. Εγώ προσωπικά, αφού έχω πλύνει προσεκτικά το μήλο, προτιμώ να την αφήσω. Καθαρίζω από το κοτσανάκι και τα κουκούτσια.

Βάζω στον κάδο του πολύτιμου βοηθού μου, του θερμομίξ, το μήλο και κόβω 4 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5

Κατεβάζω το κομμένο μήλο με τη σπάτουλα από τα τοιχώματα

Ρίχνω στον κάδο 56 γρ. ή 1/2 ποτήρι νερού βρώμη,140 γρ. ή 2/3 του ποτηριού νερού γάλα και 84 γρ. 1/3 του ποτηριού νερού νερό και ρυθμίζω 5 λεπτά στους 98 βαθμούς Κελσίου/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα κουτάλι

Αυτό ήταν. Το superfood πρωϊνό γεύμα μου είναι έτοιμο να με γεμίσει ενέργεια και υγεία

Παρασκευή με τον παραδοσιακό τρόπο

Βάζω σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά τις νιφάδες βρώμης, το μισό γάλα ή το μισό νερό και ανακατεύω  συνέχεια μέχρι να απορροφηθεί το γάλα ή το νερό. Προσθέτω το υπόλοιπο γάλα ή νερό και ανακατεύω μέχρι να μαλακώσει η βρώμη. Αφαιρώ από την φωτιά και προσθέτω αν θέλω, την κανέλα και το μέλι καθώς ανακατεύω. Αν το θέλω πιο αραιό, προσθέτω λίγο γάλα ή νερό κι ανακατεύω, ώστε να πάρει την υφή που θέλω

Το αδειάζω σε μπωλ. Σε αυτή την εκδοχή του με το μήλο, προτιμώ να προσθέτω λίγα κατεψυγμένα βατόμουρα, σταφίδες, καρύδια, λιναρόσπορο και κανέλλα

Tips 

  • Από τις προτιμήσεις μας εξαρτάται με τι θα το συνοδεύσουμε

Όμως μπορούμε να δώσουμε επιπλέον γεύση και χρώμα προσθέτοντας: αποξηραμένα αλλά και φρέσκα ψιλοκομμένα φρούτα, μέλι, νιφάδες σοκολάτας ή καρύδας, ζάχαρη, τριμμένο μπισκότο, σπόρους, ταχίνι κ.λ.π.

  • Μπορούμε να καταναλώσουμε το πόριτζ είτε ζεστό την στιγμή που το φτιάχνουμε, είτε αφού κρυώσει να το διατηρήσουμε στο ψυγείο, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα θρεπτικό-γρήγορο και γευστικότατο πρωινό ή και σνακ!

Πόριτζ (Porridge) το superfood πρωϊνό μου / Ωφέλη-Θρεπτική αξία

Η βρώμη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επίσης, επιβραδύνουν την πέψη παρατείνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων. Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος, στην καλή λειτουργία της πέψης και την καλή λειτουργία του εντέρου

Όλα αυτά τα ευεργετικά ωφέλη που μας προσφέρει ο χυλός βρώμης, δε χρειάζεται να περάσει μεγάλο διάστημα για να τα διαπιστώσουμε. Σας διαβεβαιώ από την προσωπική μου εμπειρία

Προτάσεις

Στο προφίλ μου στο Pinterest θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές με αλμυρές και γλυκές γεύσεις που θα σας βοηθήσουν στις επιλογές σας για το καθημερινό τραπέζι

Μπορείτε επίσης, να διαβάσετε το άρθρο μου με τη συνταγή για Τραγανή και Πανεύκολη Homemade Γκρανόλα,πατώντας ΕΔΩ και για να κάνετε το σπίτι σας να μοσχοβολήσει, χαρίζοντας στην οικογένειά σας γλυκές homemade αναμνήσεις!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *