enellys.gr

” Λυμένα κορδόνια”, ένα βιβλίο για την Παγκόσμια Ημέρα ΑMEA

” Λυμένα κορδόνια” της Ιωάννας Φαββατά, ένα βιβλίο για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

 Ο ΟΗΕ έχει καθιερώσει την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Είναι μια μέρα που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση. Παράλληλα, συντελεί στην καλλιέργεια του σεβασμού και στην καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων και αποκλεισμών.

Για την μέρα αυτή-και όχι μόνο- επέλεξα να παρουσιάσω το παρόν βιβλίο για την προσχολική ηλικία. Αποτελεί μια ευαίσθητη ματιά πάνω στο θέμα της αναπηρίας, της διαφορετικότητας και του φόβου.

 Στα Λυμένα κορδόνια, της Ιωάννας Φαββατά, σε εικονογράφηση Θέντας Μιμηλάκη από τις εκδόσεις Πατάκη “η Σοφία θέλει οπωσδήποτε τα καινούρια της παπούτσια να έχουν κορδόνια. Την ημέρα που θα τα φορέσει ξεκινά το δικό της μαγικό ταξίδι στο δάσος. Πού θα την οδηγήσει άραγε η συνάντησή της με έναν σκύλο, έναν λύκο και δύο αρκούδες;” (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο)

Μπορούμε να δούμε και να διαβάσουμε ένα απόσπασμα του βιβλίου ΕΔΩ

Βέβαια, εκτός από την ακρόαση της αφήγησής του, το βιβλίο μπορούμε να το αναζητήσουμε και στην πιο «χειροπιαστή» του μορφή στα βιβλιοπωλεία ή στον εκδοτικό του οίκο.

Σύμφωνα με την παρουσίασή του στο elnipex, την οποία μπορούμε να διαβάσουμε στο σύνδεσμο: ΕΔΩ  είναι «…μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ιστορία που με ένα πολύ διακριτικό αλλά συνάμα τόσο δυνατό τρόπο αγγίζει το θέμα της αναπηρίας, της διαφορετικότητας. Αναδεικνύει τη δύναμη του μυαλού και τα ταξίδια που αυτό μπορεί να μας προσφέρει μέσα από τη φαντασία μας. Μια διαφορετική προσέγγιση παιδικής λογοτεχνίας που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα παιδικά αναγνώσματα….»

" Λυμένα κορδόνια", ένα βιβλίο για την Παγκόσμια Ημέρα ΑMEA

Μελωδική αφήγηση

Ακούμε την μελωδική αφήγηση του βιβλίου, την οποία θα βρούμε στην ενότητα 10 Λεπτά ακόμη των ραδιοφωνικών εκπομπών του Τρίτου Προγράμματος. Μια ενότητα αφηγήσεων παραμυθιών για παιδιά προσχολικής ηλικίας, με εκλεκτές επιλογές που μπορούμε ελεύθερα να εξερευνήσουμε.

Ας ξαπλώσουμε στο χαλί μας ή σε μαξιλάρες ή στον καναπέ μας ή όπου μας κάνει κέφι. Έτσι, θα εξασκήσουμε με τα παιδιά την δεξιότητα της ακρόασης δίχως κινούμενη εικόνα, ωφελώντας τα  πολλαπλά πατώντας ΕΔΩ 

Ας αφήσουμε αυτό το πολύ ιδιαίτερο βιβλίο να μας γεμίσει αγάπη, σεβασμό και μπόλικη φαντασία… Για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, αλλά και για όλες τις μέρες,

Μια φαντασία που μπορεί να μας πάει όπου θέλουμε, κι ας είναι λυμένα τα κορδόνια μας…

Περισσότερες μελωδικές αφηγήσεις παραμυθιών και βιβλίων γνώσεων για ελεύθερη και δημιουργική ακρόαση θα βρείτε συγκεντρωμένες στο άρθρο μου Ακούμε ελεύθερα μελωδικές αφηγήσεις παιδικών βιβλίων σε ένα padlet Θα ανακαλύψετε ταξινομημένες σε κατηγορίες τις αφηγήσεις του θησαυρού που μας προσφέρει το Τρίτο Πρόγραμμα με σκοπό να μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το υλικό με τα παιδιά μας ή με τους μαθητές μας, με ένα εύχρηστο τρόπο, όσο το δυνατόν καλύτερα κι ευκολότερα

Πρόταση

Μπορείτε να διαβάσετε επίσης, πατώντας ΕΔΩ το άρθρο Παίζουμε με τα βιβλία στις διακοπές και όχι μόνο…. Σε αυτό θα βρείτε πολύ απλούς, ενδιαφέροντες και ανέξοδους τρόπους, ώστε να φέρουμε τα παιδιά κοντά στα βιβλία. Έτσι θα τα κάνουμε να τα αγαπήσουν και να τα κάνουν μέρος της καθημερινής τους ζωής. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *