Μελομακάρονα: Η Συνταγή που Ζεσταίνει Σπίτια και Καρδιές Υπάρχει μια μυρωδιά που κάνει μικρούς και μεγάλους να σταματούν ό, τι κάνουν. Κανέλα, γαρύφαλλο και ζεστό μέλι, μια υπόσχεση ότι κάτι όμορφο ψήνουμε … και μοσχοβολάει…τα μελομακάρονα… Κι έτσι κάθε χρόνο, η εμπειρία να ψήσουμε μελομακάρονα μας ενώνει γύρω από έναν πάγκο, μια κουζίνα, ένα τραπέζι.
Αυτό το άρθρο δεν είναι μια απλή συνταγή. Είναι ένας μικρός οδηγός παρότρυνσης για δημιουργία προς γονείς, εκπαιδευτικούς και ανθρώπους που αγαπούν να δημιουργούν στιγμές. Ακόμη και εκείνες τις στιγμές που μοιάζουν με… Χριστούγεννα, όποτε κι αν τις φτιάξεις.
Σχετικά άρθρα
Πόριτζ (Porridge) το superfood πρωϊνό μου Τις κρύες μέρες του χειμώνα λατρεύω να ξεκινώ την ημέρα μου με ένα ζεστό πρωινό, όπως είναι ο χυλός βρώμης. Εκτός από πολύ εύκολο, είναι και ένα πολύ θρεπτικό γεύμα που με χορταίνει και μου δίνει ενέργεια για όλη την υπόλοιπη ημέρα.
Τραγανή και Πανεύκολη Homemade Γκρανόλα Ακολουθήστε αυτή τη συνταγή για Τραγανή και Πανεύκολη Homemade Γκρανόλα και κάντε το σπίτι σας να μοσχοβολήσει, χαρίζοντας στην οικογένειά σας γλυκές χειροποίητες αναμνήσεις!!! Είναι τόσο απλή η παρασκευή της που μια φορά να δοκιμάσετε δεν θα αγοράσετε πάλι …
Γιατί Αξίζει να Φτιάξουμε Μελομακάρονα Μαζί με τα Παιδιά
Η μαγειρική μπορεί να γίνει μια από τις πιο πλούσιες μαθησιακές εμπειρίες.
Καθώς πλάθουμε τη ζύμη, ανακαλύπτουμε μικρές ευκαιρίες για μάθηση:
εξάσκηση λεπτής κινητικότητας
κατανόηση ακολουθιών
μέτρηση και ζύγιση υλικών
αίσθηση συνεργασίας και κοινής δημιουργίας
καλλιέργεια υπομονής (η αναμονή του ψησίματος είναι… δοκιμασία!)
Αν είστε εκπαιδευτικός, μπορείτε να εντάξετε τη διαδικασία σε θεματικές ενότητες όπως “Γιορτές”, “Παραδοσιακά Γλυκά”, “Μαθαίνω τους αριθμούς μέσα από τη μαγειρική”.
Αν είστε γονιός, ξέρετε ήδη ότι η κουζίνα μπορεί να γίνει το πιο αγαπημένο σημείο του σπιτιού.
Υλικά για τα Μελομακάρονα – Όλα όσα χρειάζεσαι
Για τη ζύμη
150 γρ. ζάχαρη
200 γρ. ηλιέλαιο
200 γρ. ελαιόλαδο
70 γρ. χυμός πορτοκαλιού
70 γρ. κονιάκ
1,5 κ.γ. κανελλογαρύφαλλο
670 γρ. αλεύρι
110 γρ. ψιλό σιμιγδάλι περίπου
1 κ.γ. μπέικιν
1 κ.γ. σόδα φαγητού
Για το σιρόπι
300 ml νερό
200 ml μέλι
200 γρ. ζάχαρη
Μελομακάρονα: Η Συνταγή που Ζεσταίνει Σπίτια και Καρδιές και Εκτέλεση βήμα προς βήμα – Εύκολα και γρήγορα
1. Προετοιμασία της Ζύμης
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τη ζάχαρη, τα λάδια, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη σόδα διαλυμένη στον χυμό πορτοκαλιού .
Στη συνέχεια, προσθέτω σιμιγδάλι, το μισό αλεύρι και το μπέικιν.
Ζυμώνω απαλά προσθέτοντας σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχω μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη.
2. Πλάσιμο και Ψήσιμο
Αδειάζω τη ζύμη στον πάγκο και πλάθω μικρά οβάλ μελομακάρονα ή όποιο σχέδιο μας αρέσει. Στο κέντρο της ζύμης αν θέλω, βάζω ένα μεγάλο κομμάτι καρυδόψιχας, κατά το πλάσιμο. Προσπαθούμε να έχουν όλα το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν το ίδιο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180–200°C για 20–30 λεπτά, μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα.
3. Σιρόπιασμα
Σε μια κατσαρόλα βράζω νερό, μέλι και ζάχαρη για λίγα λεπτά.
Ρίχνω λίγα λίγα τα ζεστά μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και δοκιμάζω με μια οδοντογλυφίδα αν έχουν μαλακώσει και τα αφήνω να “πιουν” ανάλογα πόσο μαλακά ή τραγανά τα θέλουμε.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτός ο τρόπος σιροπιάσματος, που εγώ εφαρμόζω κάθε χρόνο με σίγουρη επιτυχία, πρέπει να γίνεται με προσοχή και γρήγορες κινήσεις για να μην «πάρουν» πολύ σιρόπι τα μελομακάρονα και σπάσουν. Γνωρίζω ότι συνήθως οι συνταγές για μελομακάρονα συστήνουν διαφορετικό τρόπο σιροπιάσματος, αλλά εγώ δεν τον αλλάζω με τίποτα.
Στη συνέχεια, πασπαλίζω με τριμμένο καρύδι και λίγη κανέλα όσο είναι ζεστά ακόμα. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή τα φυλάμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
TIP: Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε διάφορες παραλλαγές στη βασική συνταγή των μελομακάρονων, όπως αυτά με επικάλυψη σοκολάτας, μαύρης ή γάλακτος, διαφορετικούς ξηρούς καρπούς κ. λ. π. Είναι σίγουρο πως τα μελομακάρονα είναι σταθερή αξία στις προτιμήσεις μας και ιδιαίτερα, όταν είναι homemade . . . ανεκτίμητα!!!
Μελομακάρονα: Η Συνταγή που Ζεσταίνει Σπίτια και Καρδιές και Πώς να Ζωντανέψετε τη Συνταγή στην Τάξη ή στο Σπίτι
-Εκπαιδευτικές ιδέες για την τάξη:
Συζητήστε για τις μετρήσεις και βάλτε τα παιδιά να μετρούν ποσότητες.
Μιλήστε για τα μπαχαρικά και τις μυρωδιές της εποχής.
Γράψτε τη συνταγή ως δραστηριότητα παραγωγής λόγου.
Φτιάξτε μια μικρή “γωνιά ζαχαροπλαστικής”.
-Ιδέες για την οικογένεια:
Βάλτε χριστουγεννιάτικη μουσική.
Ζητήστε από τα παιδιά να συμμετέχουν βοηθώντας με όποιο τρόπο μπορούν για να νιώσουν μέρος της διαδικασίας
Φτιάξτε περισσότερη ποσότητα και χαρίστε σε φίλους ή γείτονες. Οι μικρές πράξεις καλοσύνης δίνουν χαρά!
Μελομακάρονα: Η Συνταγή που Ζεσταίνει Σπίτια και Καρδιές και Συμβουλές για Τέλειο Αποτέλεσμα
Μην παραζυμώσετε τη ζύμη. Σκληραίνει το τελικό αποτέλεσμα.
Το σιρόπι και τα μελομακάρονα πρέπει να έχουν παρόμοια θερμοκρασία.
Διαλέξτε καλής ποιότητας μέλι. Δίνει όλο το άρωμα και αξίζει!
Τα μελομακάρονα και η παρασκευή τους είναι μικρές στιγμές που μένουν και που αξίζει να μοιραστούμε με τα παιδιά, με μαθητές, με ανθρώπους που αγαπάμε.
Αν αποφασίσετε να τα φτιάξετε φέτος, ευχή μου είναι το σπίτι ή η τάξη σας να γεμίσει φως. Και να μυρίσει κανέλα και τη γλυκιά θαλπωρή των Χριστουγέννων!
Καλή επιτυχία!!!

