Το Μαγικό Γάντι (υλικό και δραστηριότητες για το παραδοσιακό ουκρανικό παραμύθι)
Το πολύ γνωστό παραδοσιακό ουκρανικό παραμύθι «Το Μαγικό Γάντι» αποτελεί μια πρώτης τάξης αφόρμηση για να ασχοληθεί κανείς μέσα στην τάξη του νηπιαγωγείου με τη Θεματική Ενότητα του Χειμώνα.
Υλικό που παραθέτω και χρησιμοποίησα, άντλησα από το το site του Evgenii Rachev https://evgenii-rachev.narod.ru/english/rukavichka.html και ανήκουν σε αυτόν και τον εκδοτικό οίκο
Το Μαγικό Γάντι και λίγα λόγια για τον εικονογράφο του Evgenii Rachev
Είναι πολύ γνωστό ότι το παραμύθι έχει εικονογραφήσει περίφημα ο εικονογράφος Evgenii Rachev.
Ο ίδιος είπε: “Αυτό που ήθελα ήταν να σχεδιάσω παραμυθένια πλάσματα που θα έμοιαζαν πάρα πολύ με ζώα, αλλά συγχρόνως θα είχαν μερικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση.”
Στην πραγματικότητα, ο Evgenii Rachev αφοσιώθηκε σε όλη του τη ζωή στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Και ποτέ δεν το μετάνιωσε. “Είναι μια συναρπαστική δουλειά”, είπε.
Λίγα λόγια για το παραμύθι
Ο Evgenii Rachev έχει εικονογραφήσει ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων. Ανάμεσα σε όλα όμως, ξεχώρισε ένα. Αυτό είναι το ουκρανικό παραμύθι «The Mitten» (Rukavichka),το οποίο οι αναγνώστες το είδαν για πρώτη φορά το 1951. Ακολούθησαν εκδόσεις του πολλές φορές σε διαφορετικές γλώσσες και διαφορετικές χώρες. Η πρώτη έκδοση του “The Mitten” (το Μαγικό γάντι) είναι δημοφιλής, ενώ στη συνέχεια έχει γνωρίσει πολλές διασκευές . Ο αναγνώστης χρησιμοποιώντας τους συνδέσμους σε αυτή τη σελίδα https://evgenii-rachev.narod.ru/english/books.html μπορεί να διαβάσει το παραμύθι σε αρκετές γλώσσες και να δει την εικονογράφηση που το συνοδεύει.
Το Μαγικό Γάντι και δραστηριότητες
Με αφορμή το παραμύθι ο εκπαιδευτικός μπορεί να προγραμματίσει ποικίλες κι ενδιαφέρουσες δραστηριότητες ανάλογα με τους στόχους που θέλει να πετύχει στην τάξη.
Πατώντας το σύνδεσμο ΕΔΩ μπορεί να βρει και να εξερευνήσει κανείς σχετικό υλικό από το διαδίκτυο που έχω συγκεντρώσει στο Pinterest.
Από τη δική μας καθημερινότητα μέσα στη τάξη ξεχώρισα τις επόμενες δραστηριότητες που ενθουσίασαν τους μαθητές μου. Αυτές αξιοποιήσαμε – μεταξύ άλλων- για την καλλιέργεια της λεπτής κινητικότητας, της έκφρασης, της φαντασίας, της αναπαραγωγής λόγου. Παράλληλα, έδωσαν αφορμή στους μαθητές μου για πολύ αυθόρμητο και δημιουργικό παιγνίδι (παιγνίδια ρόλων, κουκλοθέατρο, δραματοποίηση κ.ά.) μέσα στο νηπιαγωγείο, κάτι που αποτελεί παιδαγωγικά κι ένα κυρίαρχο ζητούμενο στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η αφήγηση του παραμυθιού σε μορφή βίντεο από «Το Αναγνωστικό της Γαλιλαίας» :
Μπορείτε επίσης, να διαβάσετε το άρθρο μου Ακούμε ελεύθερα μελωδικές αφηγήσεις παιδικών βιβλίων σε ένα padlet . Σε αυτό θα βρείτε ταξινομημένες ανά κατηγορία τις αφηγήσεις των παραμυθιών και βιβλίων γνώσεων. Είναι ο θησαυρός που μας προσφέρει το Τρίτο Πρόγραμμα, για ελεύθερη και δημιουργική ακρόαση.