enellys.gr

Ελάτε μαζί μου στο Μάαστριχτ

Ελάτε μαζί μου στο Μάαστριχτ (Maastricht). Έναν αγαπημένο κι εύκολα προσβάσιμο προορισμό όταν ταξιδεύω στο Βέλγιο κι έχω χρόνο για μια «ημερήσια εκδρομούλα» για βόλτες, ψώνια και γενικά χαλαρές στιγμές με ή χωρίς παρέα. Ο σιδηροδρομικός σταθμός Liège-Guillemins στη Λιέγη αποτελεί σημείο αφετηρίας για την εξόρμησή μου. Φτάνοντας με το τρένο στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, ανεβαίνοντας από την πλατφόρμα άφιξης και μπαίνοντας στο εσωτερικό του σταθμού, αντικρίζεις ένα πανέμορφο εσωτερικό χώρο με εκπληκτική αρχιτεκτονική, τεράστια βιτρό και vintage ατμόσφαιρα.

Βγαίνοντας, βλέπεις το καλαίσθητο κτίριο με ένα ξεχωριστό χαρακτήρα , όπως βλέπουμε εδώ.

Εγώ συνήθως συνεχίζω το δρόμο που οδηγεί στο κέντρο της πόλης, ο οποίος είναι κατάφυτος και τις μέρες με καλό καιρό γεμάτος με τραπεζάκια και κόσμο έξω.

Εκτός από τα καφέ και τα εστιατόρια,

υπάρχουν καταστήματα κάθε είδους. Παντού εκείνα που φυσικά κάνουν έντονη την παρουσία τους, είναι όχι τόσο τα αυτοκίνητα , αλλά τα ποδήλατα βέβαια, κάθε είδους, μεγέθους και στυλ.

Είναι μια αίσθηση έντονη και για μένα προσωπικά πολύ, πολύ ευχάριστη. Για τον επισκέπτη που προέρχεται από ένα διαφορετικό περιβάλλον είναι ίσως πρωτότυπη και περίεργη. Για τους ντόπιους φυσικά, απολύτως συνηθισμένη.

Άλλωστε εδώ είναι Ολλανδία !!!

Ελάτε μαζί μου στο Μάαστριχτ, στην πόλη που βρίσκουμε και στις δύο πλευρές του ποταμού Μεύση (στα ολλανδικά Μάας) στο νοτιοανατολικό μέρος της Ολλανδίας μεταξύ Βελγίου και Γερμανίας.

Προχωρώντας και διασχίζοντας τη γέφυρα, φτάνω στο κυρίως εμπορικό κέντρο, όπου βρίσκει κανείς όλα τα γνωστά καταστήματα –αν τον ενδιαφέρουν-,

πλατείες, πεζόδρομους, χώρους πολύ φιλικούς για τον επισκέπτη που θέλει να γνωρίσει τον τόπο περπατώντας.

Αν φτάσει κανείς με αυτοκίνητο, πρέπει να το αφήσει σε πάρκινγκ και να συνεχίσει με τα πόδια. Δεν συνιστώ να προσπαθήσει να παρκάρει κάπου, απλά είναι άδικος κόπος.

Στην πλατεία του Δημαρχείου (Stadhuis van Maastricht)

έκανα την επίσκεψη στην τοπική υπαίθρια αγορά που μου κίνησε το ενδιαφέρον με τα κυρίως φρέσκα αναλώσιμα προϊόντα,

λουλούδια και τοπικά χειροτεχνήματα που πουλούσαν και τους πάγκους με τις τοπικές λιχουδιές,

σε γεύσεις που δεν είχα γνωρίσει. Γεύσεις που μπορεί να απολαύσει κανείς όρθιος- κάτι που εμένα δεν μου ήταν και πολύ ευχάριστο, μετά την …ατέλειωτη πεζοπορία!!!

Βέβαια στη διάθεση των υποψήφιων αγοραστών υπάρχει αρκετή ποικιλία διαφόρων ειδών …

Κατά τις ατέλειωτες βόλτες ο επισκέπτης θα διαπιστώσει ότι κυκλοφορεί ανάμεσα σε πολύ νεαρό κόσμο. Κατά ένα βαθμό, σε αυτό συμβάλλει και το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ (ολλανδικά: Universiteit Maastricht), ιδρυμένο το 1976 και δεύτερο νεότερο πανεπιστήμιο στην Ολλανδία. Απασχολεί πάνω από 21.000 φοιτητές και 4.000 υπαλλήλους προς το παρόν, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι Ολλανδοί. Είναι ένα Πανεπιστήμιο πολυπολιτισμικό, αφού τo 2020, 21.085 σπουδαστές σπούδασαν εκεί. Από αυτούς 55% ήταν αλλοδαποί, προερχόμενοι από 123 διαφορετικές χώρες, κάτι άκρως εντυπωσιακό.

Κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον επίσης, είναι και το ότι πέρα από τα μαθήματα στην Ολλανδική γλώσσα, προσφέρει προγράμματα σε Αγγλική γλώσσα. Επίσης, τα περισσότερα μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα που προσφέρει είναι στην Αγγλική.

Όλος αυτός ο νεαρός και πολυπολιτισμικός φοιτητικός πληθυσμός είναι φυσικό κι επόμενο λοιπόν, να δίνει ένα ξεχωριστό, ζωντανό και ιδιαίτερο χαρακτήρα στην πόλη. Μια πόλη που κρατά ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και θα πρότεινα εάν έχετε την ευκαιρία να την γνωρίσετε.

Σε αυτή την ανάρτηση, θα βρείτε φωτογραφίες από τις δυο τελευταίες επισκέψεις μου στο Μάαστριχ, σε χειμερινό και καλοκαιρινό mood,οι οποίες πιστεύω θα σας μεταφέρουν τη δική μου ματιά στην πόλη του Μάαστριχτ!

Ελάτε μαζί μου στο Μάαστριχτ

P.S. Μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο instagram travellingwithnelly όπου μοιράζομαι περισσότερα ταξιδιωτικά στιγμιότυπα

Enjoy!!!

Μπορείτε πατώντας ΕΔΩ να διαβάσετε το άρθρο Μια φορά κι έναν καιρό στη Λιέγη έναν ενδιαφέροντα προορισμό για τους λάτρεις της βελγικής μπύρας και της βάφλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *