enellys.gr

Γιορτή του Πυροφανιού στον Μαραθιά Φωκίδας

Πήγαμε στη Γιορτή του Πυροφανιού στον Μαραθιά Φωκίδας. Η απόφασή μας να περάσουμε ένα ιδιαίτερα θερμό διήμερο του Ιουλίου στο παραθαλάσσιο ήσυχο χωριό της Φωκίδας, το Μαραθιά,

Γιορτή του Πυροφανιού στον Μαραθιά Φωκίδας

Μαραθιάς Φωκίδας

μας επιφύλασσε μια πολύ πολύ ευχάριστη έκπληξη.

Τη βραδιά του Σαββάτου 22 Ιουλίου είχαμε την τύχη να παραβρεθούμε στην Αναπαράσταση του Πυροφανιού,

Γιορτή του Πυροφανιού στον Μαραθιά Φωκίδας

μια γιορτή που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός σύλλογος Μαραθιά στο φωτισμένο με φαναράκια και κεριά λιμανάκι και την παραλία του Μαραθιά.

Γιορτή του Πυροφανιού στον Μαραθιά Φωκίδας

Απολαύσαμε μια πανέμορφη βραδιά  με ρομαντική καλοκαιρινή διάθεση. Τα χιλιάδες φαναράκια στόλιζαν την παραλία και οι φωτισμένες βάρκες στη θάλασσα έστηναν ένα μαγευτικό σκηνικό.

Προσεκτικά επιλεγμένη μουσική που ταίριαζε απόλυτα στο κλίμα και στο πνεύμα της γιορτής μας συνόδευε από νωρίς

έως και στην αναπαράσταση του πυροφανιού,

αλλά και στους χορούς που στήθηκαν αυθόρμητα, λίγο πιο πέρα από τα τραπέζια που φιλοξενούσαν εκλεκτούς μεζέδες.

Λίγα λόγια για το πυροφάνι (Γιορτή του Πυροφανιού στον Μαραθιά Φωκίδας)

Το πυροφάνι είναι μια αρχαία μέθοδος ψαρέματος που γίνεται σε ήρεμη θάλασσα τις νύχτες χωρίς φεγγάρι, με μια βάρκα. Στην πλώρη της είναι τοποθετημένα ένα ή περισσότερα μεγάλα φαναράκια που το φως τους ελκύει τα ψάρια. Με το φως, τα ψάρια και τα άλλα θαλασσινά έλκονται και ακινητοποιούνται, οπότε είναι εύκολο να τα ψαρέψουν.

Είναι ένας  παλιός παραδοσιακός τρόπος ψαρέματος που θυμούνται όλοι οι Μαραθιώτες. Στις μέρες μας όμως, έχει απαγορευθεί λόγω  της μείωσης των ψαριών στον Κορινθιακό Κόλπο και της  μεγάλης  πληγής της υπεραλίευσης.

Οι όμορφες εικόνες και μνήμες, με τις βάρκες να πηγαίνουν όλο το βράδυ γιαλό γιαλό και τα πυροφάνια να φέγγουν στη θάλασσα αποτελούν κομμάτι της ταυτότητας του τόπου και των κατοίκων του. Τέτοιες προσπάθειες, όπως η Γιορτή της Αναπαράστασης του Πυροφανιού, δίνουν την ευκαιρία σε όλους μας, μεγαλύτερους και μικρότερους, να θυμηθούμε ή να μάθουμε.

Δείτε στο σύντομο βίντεο που ακολουθεί στιγμιότυπα που συγκέντρωσα από την μαγευτική βραδιά του Πυροφανιού

P.S. Μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο instagram travellingwithnelly όπου μοιράζομαι περισσότερα ταξιδιωτικά στιγμιότυπα

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί υπέροχες λήψεις από τη Γιορτή του Πυροφανιού στον Μαραθιά Φωκίδας την περασμένη χρονιά από το κανάλι @DroneStories

Μπορείτε πατώντας ΕΔΩ να διαβάσετε το άρθρο Ελάτε μαζί μου στις Σπέτσες, έναν προορισμό με διαχρονική αξία που προκαλεί το θαυμασμό του επισκέπτη με τα δείγματα άριστης αισθητικής που διαθέτει, αφού έχει διατηρήσει πιστά την αρχιτεκτονική του στο πέρασμα του χρόνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *