Κύβοι νοστιμιάς με φρέσκα λαχανικά Η νοστιμιά στο καθημερινό φαγητό είναι αυτό που ζητάμε όλοι για το τραπέζι μας. Ποιος δε θέλει όμως, αυτή τη νοστιμιά να τη δίνουν φρέσκα και υγιεινά υλικά, υλικά που γνωρίζει την προέλευσή τους και μπορεί να ελέγξει το συνδυασμό τους ανάλογα με το τι αρέσει ή όχι; Ένα γεύμα με επιπλέον γεύση και θρεπτικά συστατικά για την οικογένεια, αλλά και τον εαυτό μας είναι το ιδανικό. Την απάντηση για το πώς θα επιτύχουμε τα παραπάνω με απλό, πανεύκολο και ανέξοδο τρόπο θα τη βρούμε στην παρασκευή της σημερινής συνταγής
Κάθε φορά που έχω στη διάθεσή μου κάμποσα λαχανικά που περισσεύουν, φτιάχνω αυτούς τους μαγικούς κύβους νοστιμιάς ή ….. αυτό το μαγικό μίγμα νοστιμιάς!!!
Δοκιμάστε το, θα κάνει ό, τι μαγειρεύετε ακόμα πιο γευστικό, υγιεινό και νόστιμο
Υλικά και κύβοι νοστιμιάς με φρέσκα λαχανικά
Χρειαζόμαστε:
- 800 γραμμάρια ανάμεικτα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, ντομάτα, κολοκυθάκι, πράσο κ. λ. π.) σε κομμάτια (στην προκειμένη περίπτωση είχα στη διάθεσή μου και χρησιμοποίησα κρεμμύδι, πατάτα, καρότο, άνηθο, μπρόκολο και σέλινο)
- 40 γρ. χυμός λεμονιού
- μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)
- 20 γρ. ελαιόλαδο
Παρασκευή και κύβοι νοστιμιάς με φρέσκα λαχανικά
- Βάζω τα ανάμεικτα λαχανικά στον κάδο
και ψιλοκόβω 10 δευτ./ταχ.7. Με τη σπάτουλα κατεβάζω τα υλικά από τα τοιχώματα του κάδου
2. Προσθέτω το χυμό λεμονιού, το αλεσμένο μαύρο πιπέρι και το ελαιόλαδο. Τοποθετώ το καλαθάκι στη θέση της μεζούρας και μαγειρεύω για 23 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 2. Ανακατεύω 10 δευτ./ταχ. 4-7 σταδιακά
3. Ρίχνω το μίγμα σε παγοθήκες και το φυλάω στην κατάψυξη. Μπορεί να το διατηρήσω στην κατάψυξη έως και 4 μήνες
Αν δε θέλουμε να καταψύξουμε το μίγμα μας, το τοποθετούμε σε γυάλινα βαζάκια. Εγώ προτιμώ αυτό τον τρόπο. Αφού κρυώσει καλύπτω με ελαιόλαδο την επιφάνεια και το διατηρώ στη συντήρηση του ψυγείου μου έως 2 με 3 μήνες
Παρασκευή με τον παραδοσιακό τρόπο
Μπορεί να χρησιμοποιώ τον πολύτιμο βοηθό μου, το θερμομίξ, για την παρασκευή ακόμα και της πιο εύκολης συνταγής, όπως αυτή. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την παρασκευάσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο και τα συνήθη σκεύη. Ποια είναι αυτά; Ένα ξύλο κοπής, ένα μαχαίρι, ένα μπολ ανάμιξης, η κατσαρόλα μας, μια κουτάλα, υπομονή και αγάπη γι΄ αυτό που παρασκευάζουμε είναι αρκετά για να προετοιμάσουμε τη συνταγή μας
Εκτέλεση
Ψιλοκόβω τα ανάμεικτα λαχανικά, προσθέτω το χυμό λεμονιού, το αλεσμένο μαύρο πιπέρι και το ελαιόλαδο, μαγειρεύω για 20 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας σταδιακά. Συνεχίζω από το βήμα 3
Tips:
- Προσαρμόζουμε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιώντας τυχόν λαχανικά που περίσσεψαν
- 1 κουταλιά της σούπας από το μίγμα νοστιμιάς λαχανικών ισοδυναμεί περίπου με 1 κύβο ζωμού που αγοράζουμε από το κατάστημα. Για να φτιάξουμε ζωμό λαχανικών ως συμπλήρωμα σε κάποια συνταγή μας, χρησιμοποιούμε 1 κουταλιά της σούπας ανά 500 γραμμάρια νερό
- εγώ πάντως, προσθέτω μπόλικο μίγμα νοστιμιάς σε κάθε παρασκευή φαγητού, γιατί είμαι σίγουρη ότι θα απογειώσει τη γεύση του με μοναδικά υγιεινό τρόπο. Το ίδιο προτείνω και σε εσάς…
- η συνταγή μας δεν περιέχει αλάτι, οπότε ακολουθούμε τη συνταγή του κυρίως φαγητού μας χωρίς να την αλλάξουμε
Προτάσεις
Στο προφίλ μου στο Pinterest θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές με αλμυρές και γλυκές γεύσεις που θα σας δώσουν ιδέες για τις επιλογές στο καθημερινό τραπέζι
Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ μια ακόμα νόστιμη και πανεύκολη συνταγή, την Πολύχρωμη και υγιεινή σαλάτα με μπρόκολο μια επιλογή με υψηλή διατροφική αξία που μπορούμε να ετοιμάσουμε σε μηδέν χρόνο