Η φρουτοσαλάτα της παρέας είναι μια αγαπημένη δραστηριότητα και με πολλούς διδακτικούς στόχους για την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν εύκολα να την πραγματοποιήσουν.
Όμως, το ίδιο μπορούν και στο σπίτι οι γονείς ή οι φροντιστές των παιδιών.
Κατά τη διάρκεια του δεκατιανού μας στην τάξη του νηπιαγωγείου, παρατήρησα πως οι προτιμήσεις κάποιες φορές απείχαν από τις προτεινόμενες από τους ειδικούς. Σκέφτηκα λοιπόν και ζήτησα από τους μικρούς μου μαθητές, όποιος θέλει -με τη βοήθεια πάντα της οικογένειας- να φέρει ένα ή και περισσότερα φρούτα στην τάξη μας.
Ο σκοπός ήταν μόλις συγκεντρώσουμε αρκετά να φτιάξουμε
“τη φρουτοσαλάτα της παρέας”.
Τι κάναμε
Και πράγματι, μέσα από τα μικρά σακίδια δεν άργησαν να βγουν φρούτα πολύχρωμα και μοσχομυριστά και με ποικιλία.
Παρατηρήσαμε τα χρώματά τους, τα ονομάσαμε, τα ομαδοποιήσαμε ,τα ταξινομήσαμε, τα μετρήσαμε.
Τι ακολούθησε
Και μετά, ήρθε η ώρα της απόλαυσης…Απόλαυση αρωμάτων. Η αίθουσα γέμισε μυρωδιές φρουτένιες! Άκουγα φωνούλες: “κυρία μυρίζει μανταρίνι, κυρία μυρίζει μήλο….”
Το τραπέζι μας πλημμύρισε ομορφιά, χρώματα της φύσης, ερεθίσματα, παραστάσεις και εικόνες στα μάτια των πεντάχρονων.
Η συμμετοχή ήταν … καθολική. Ακόμα κι από παιδιά που στο σπίτι δε βάζουν φρούτο στο στόμα τους κι έστω δοκίμασαν!!! Κι αυτό αποτέλεσε τόσο ευχάριστη έκπληξη για τους γονείς που έπεσε η ιδέα να καθιερωθεί “η φρουτοσαλάτα της παρέας” . Μια φορά την εβδομάδα λοιπόν, μια μητέρα -εκ περιτροπής –ανέλαβε να μας ετοιμάζει ένα μπωλ με φρουτοσαλάτα εποχής.
Την ώρα του δεκατιανού, εγώ (ο εκπαιδευτικός) μοιράζει το πολύχρωμο και μυρωδάτο περιεχόμενο στα παιδιά, μια δραστηριότητα που εξυπηρετεί πολλαπλούς παιδαγωγικούς σκοπούς.
Τονίσαμε πως τόσο
τα φρούτα όσο και τα λαχανικά όχι μόνο έχουν καλύτερη γεύση όταν τα καταναλώνουμε τη σωστή εποχή αλλά έχουν και υψηλότερη θρεπτική αξία.
Για παράδειγμα, οι φράουλες που μπορεί να αγοράσουμε τον χειμώνα δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία με εκείνες που τρώμε στα τέλη της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού. Αυτό συμβαίνει, καθώς οι χειμερινές φράουλες φτάνουν σε μας από χώρες μακρινές. Στη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού τους μέχρι τα ράφια του σούπερ μάρκετ έχουν χάσει σημαντικό τμήμα από τον σίδηρο, την βιταμίνη C και τις αντιοξειδωτικές ουσίες που θα περιείχαν οι «ντόπιες» του καλοκαιριού.
Για δική μας διευκόλυνση κι ευαισθητοποίηση λοιπόν, η Greenpeace έχει φτιάξει έναν χρηστικό πίνακα στον οποίο βλέπουμε όλα τα φρούτα και αντίστοιχα τους μήνες κατά τους οποίους είναι προτιμότερο να τα καταναλώνουμε– πάντα βέβαια με μια μικρή απόκλιση.
Πάντα βέβαια, υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας των καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν τον χρόνο καλλιέργειας και συγκομιδής.
Απλή συμβουλή
τυπώνουμε τον πίνακα, τον βάζουμε στην πόρτα του ψυγείου και τον διαβάζουμε. Έτσι, μπορούμε να απολαύσουμε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική γη, όταν πραγματικά αξίζει τον κόπο να το κάνουμε!
Μια ευκαιρία για εμάς τους «μεγάλους» να περάσουμε μαζί με τα παιδιά δημιουργικές στιγμές με βιωματική μάθηση. Πού αλλού;
Στην κουζίνα. Ετοιμάζοντας πανεύκολα, υγιεινά, νόστιμα αλλά και δροσερά σνακ. Γνωρίζοντας παράλληλα, απλές προτάσεις διατροφής με υγιεινά υλικά, όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα, θα βρείτε στην ανάρτηση
Ανακάλυψα σε αναζήτηση τυχαία το blog. Σας ευχαριστούμε πολύ, πολύ χρήσιμα όσα μοιράζεστε, ειδικά για εμάς που αγαπάμε την δουλειά μας, αλλά είμαστε νέοι στον χώρο,
Ευχαριστώ πολύ για τα ευγενικά σας λόγια και την επίσκεψη! Καλή σχολική χρονιά!!!