Βάφω τα πασχαλινά αυγά με υλικά και χρώματα από τη φύση Η πασχαλινή περίοδος που διανύουμε είναι ταυτισμένη με παραδόσεις και έθιμα. Πολλά από αυτά αφορούν τι άλλο; Το φαγητό, τη διατροφή μας!
Παραδοσιακές συνήθειες με συνταγές και εδέσματα που χαρακτηρίζουν το ελληνικό Πάσχα ξεχωρίζουν και έχουν τις ρίζες τους στο πέρασμα των χρόνων. Αγαπάμε να τις διατηρούμε, να τις γνωρίζουν και να τις γεύονται τα παιδιά μας, αλλά και να τις επαναλαμβάνουμε δίνοντας κάποιες φορές το στίγμα της εποχής, αλλά και τη δική μας πινελιά
Έτσι λοιπόν, κάπου ανάμεσα σε αυτές παρουσιάζω με το δικό μου τρόπο το βάψιμο των αυγών με φυσικά υλικά και χρώματα
Μια αγαπημένη πασχαλινή παράδοση του τόπου μας που ξεκίνησε για εμένα με δοκιμές, πειραματισμούς και κατέληξε να έχει τη θέση της στο γιορτινό τραπέζι του σπιτικού μας κάθε χρόνο ! Γιατί όχι και στο δικό σας;
Βάφω τα πασχαλινά αυγά με υλικά και χρώματα από τη φύση
Πώς μπορούμε λοιπόν, να βάψουμε τα πασχαλινά μας αυγά με φυσικό τρόπο, απλά, εύκολα και οικονομικά; Είναι σίγουρο ότι αντί να χρησιμοποιήσουμε χημικές βαφές, μπορούμε να κάνουμε δικές μας οικολογικές. Πώς; Χρησιμοποιώντας λαχανικά, άνθη ή και μπαχαρικά
Το όφελος είναι διπλό: και θα έχουμε εξοικονομήσει χρήματα και δεν θα περιέχουν καμία τοξική ουσία! Επιπλέον, αν έχουμε παιδιά, μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε να μας βοηθήσουν στην προετοιμασία και να μάθουν βιωματικά μέσα από την όλη διαδικασία!
Η δική μου πρόταση εδώ, αφορά στη βαφή των αυγών
Εναλλακτικά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε αυτά τα φυσικά υλικά στη μία ή στην άλλη εκδοχή με τις φλούδες έξι κρεμμυδιών. Πάντα πρέπει να έχουμε υπ΄ όψιν μας ότι για το τελικό αποτέλεσμα βασικό ρόλο έχει το χρώμα των αυγών.
Υλικά και βάφω τα πασχαλινά αυγά με υλικά και χρώματα από τη φύση
Χρειαζόμαστε:
- 2000 γρ. νερό
- 200 γρ. κόκκινο λάχανο, σε λεπτές λωρίδες
- 8 έως 20 αυγά
- 70 γρ. ξίδι
- λίγο λάδι
Παρασκευή και βάφω τα πασχαλινά αυγά με υλικά και χρώματα από τη φύση
- Βάζω στον κάδο το νερό, το κόκκινο λάχανο και τοποθετώ το Varoma στη θέση του. Βάζω μέσα τα αυγά και μαγειρεύω στον ατμό 25 λεπτ./Varoma/ταχύτητα 1.
- Σουρώνω τα υγρά του κάδου σε ένα πυρίμαχο μπολ και προσθέτω τα αυγά και το ξίδι. Βάζω στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα για να πάρουν χρώμα και να γίνουν μπλε. Τα άσπρα αυγά θα πάρουν γαλάζιο χρώμα και τα καφέ αυγά σκούρο μπλε.
- Τοποθετώ τα αυγά σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν. Αλείφω με λίγο λάδι για να γυαλίσουν και διατηρώ στο ψυγείο μέχρι να σερβίρω
Tips:
- Αντικαταθιστώ το κόκκινο λάχανο με 2 κουταλάκια καλά γεμάτα κουρκουμά. Τα άσπρα αυγά θα γίνουν κίτρινα και τα καφέ θα πάρουν πορτοκαλί χρώμα
- Αντικαταθιστώ το κόκκινο λάχανο με κρεμμυδόφυλλα από 6 κρεμμύδια. Βάζω τα μισά στον κάδο και τα υπόλοιπα στο καλαθάκι με 8 αυγά. Τα κρεμμυδόφυλλα από κόκκινα κρεμμύδια θα δώσουν σκούρο κόκκινο χρώμα και αυτά από συνηθισμένα κρεμμύδια θα δώσουν κεραμιδί χρώμα
- Αν θέλω να βάψω περισσότερα αυγά, έχω βράσει πιο πριν όσα αυγά χρειάζομαι και στο βήμα 2 τα τοποθετώ μέσα στο υγρό μίγμα ώστε να καλύπτονται εντελώς. Συνεχίζω τη διαδικασία από αυτό το σημείο.
- Το αποτέλεσμα είναι σίγουρο ότι θα μας αποζημιώσει.
Παρασκευή με τον παραδοσιακό τρόπο
Μπορεί να χρησιμοποιώ τον πολύτιμο βοηθό μου για την παρασκευή ακόμα και της πιο εύκολης συνταγής, όπως αυτή. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την παρασκευάσουμε με το γνωστό παραδοσιακό τρόπο και τα συνήθη σκεύη. Ποια είναι αυτά; Ένα μπλέντερ για να κόψουμε εύκολα το λάχανο, ένα πυρίμαχο μπολ, σουρωτήρι, χαρτί κουζίνας, πράγματα που όλοι διαθέτουμε. Όμως, κυρίως η υπομονή και η αγάπη γι΄ αυτό που παρασκευάζουμε είναι αρκετά για να προετοιμάσουμε τη συνταγή μας. Έτσι, θα έχουμε ένα υπέροχο αποτέλεσμα
Καλή επιτυχία
Προτάσεις
Αν η όρεξή σας για δημιουργία δεν σταματάει εδώ, μπορείτε να αντλήσετε περισσότερη έμπνευση παίρνοντας ιδέες από τον πίνακα ΣΥΝΤΑΓΕΣ στο προφίλ μου στο Pinterest. Πατώντας ΕΔΩ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές με αλμυρές και γλυκές γεύσεις που θα σας βοηθήσουν στις επιλογές σας για το καθημερινό τραπέζι
Επίσης, πατώντας ΕΔΩ και διαβάζοντας το άρθρο μου Κύβοι νοστιμιάς με φρέσκα λαχανικά μπορείτε να βρείτε μια συνταγή που με απλό, πανεύκολο και ανέξοδο τρόπο προσφέρει γεύση και νοστιμιά στο καθημερινό φαγητό