enellys.gr

Παραδοσιακό Τσουρέκι: Η μυρωδιά του Πάσχα, στο σπίτι μας

Αυθεντική συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι με μαχλέπι, μαστίχα και άρωμα παράδοσης

Παραδοσιακό Τσουρέκι: Η μυρωδιά του Πάσχα, στο σπίτι μας Το τσουρέκι δεν είναι ένα απλό γλυκό. Το Παραδοσιακό Τσουρέκι είναι πολλά περισσότερα από μια συνταγή — είναι η ίδια η γεύση του Πάσχα. Είναι εκείνη η στιγμή που η κουζίνα γεμίζει ζεστασιά, το σπίτι αρώματα και η καρδιά αναμνήσεις. Με τη μοναδική του μοσχοβολιά φέρνει στο τραπέζι μας τη θαλπωρή της παράδοσης και τις γιορτινές οικογενειακές στιγμές των παιδικών μας χρόνων

Αυθεντική συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι με μαχλέπι, μαστίχα και άρωμα παράδοσης

Και ναι, μπορούμε όλοι μας να το πετύχουμε. Είναι απαραίτητα μόνο, τα σωστά υλικά, ακρίβεια στην εκτέλεση και τη δική μας καλή διάθεση

Σχετικό άρθρο:

Στο άρθρο “Βάφω τα πασχαλινά αυγά με υλικά και χρώματα από τη φύση” που θα βρείτε πατώντας ΕΔΩ θα ανακαλύψετε πώς μπορούμε να βάψουμε τα πασχαλινά μας αυγά με φυσικό τρόπο, απλά, εύκολα και οικονομικά

Γιατί αξίζει να φτιάξουμε το δικό μας Παραδοσιακό Τσουρέκι;

Το τσουρέκι είναι το απόλυτο σύμβολο του ελληνικού Πάσχα.

Γιατί θα το φάμε και θα πούμε: «Το έφτιαξα εγώ αυτό;»

Υλικά για τη συνταγή για παραδοσιακό τσουρέκι το Πάσχα

400 γρ.αλεύρι δυνατό (τύπου για τσουρέκι ή σκληρό)

125 γρ. ζάχαρη

75 γρ. βούτυρο και λίγο ακόμα για επάλειψη

2 αυγά + 1 ελαφρά χτυπημένο για επάλειψη

100 γρ. γάλα χλιαρό

50 γρ. μαγιά νωπή

1/2  κ.γ. κόκκους μαχλέπι

1/2 κ.γ. κόκκους μαστίχα

Ξύσμα πορτοκαλιού

Φιλέ αμυγδάλου για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Παρασκευή για τη συνταγή για παραδοσιακό τσουρέκι το Πάσχα

  1. Καλύπτω το ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί. Βουτυρώνω ένα μεγάλο μπολ και το κρατώ στην άκρη
  2. Διαλύω τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα με 1 κ.γ. ζάχαρη. Την αφήνω  10 λεπτά να φουσκώσει
  3. Αλέθω το μαχλέπι και τη μαστίχα και τη ζάχαρη να γίνει άχνη ή χρησιμοποιώ απευθείας ζάχαρη άχνη
  4. Χτυπάω τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ανοιχτόχρωμα. Προσθέτω το μαχλέπι, την μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το γάλα
  5. Βάζω το αλεύρι σε πολύ μεγάλο μπωλ. Ρίχνω μέσα το μείγμα αυγών και τη μαγιά. Ζυμώνω για 10-15 λεπτά. Το μυστικό; Η υπομονή
  6. Λιώνω ελαφρά το βούτυρο και το προσθέτω λίγο-λίγο στη ζύμη, ζυμώνοντας συνεχώς. Η ζύμη που έχω είναι ελαστική και λεία
  7. Σκεπάζω και το αφήνω σε ζεστό μέρος (και μακριά από ρεύματα) για 2 – 3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο
  1. Βουτυρώνω τα χέρια μου. Χωρίζω τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη, τα οποία στη συνέχεια πλάθω σε μακριά μπαστούνια (45 εκ.). Ενώνω τα μπαστούνια στη μία τους άκρη και φτιάχνω μια πλεξούδα. Βάζω το τσουρέκι στο ταψί του φούρνου που έχω προετοιμάσει και αφήνω να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν βιαστούμε στο φούσκωμα δεν θα αναπτυχθούν καλά οι ίνες.  Στο μεταξύ, προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C
  2. Αλείφω το τσουρέκι με το χτυπημένο αυγό με προσοχή (για να μην ξεφουσκώσει), το πασπαλίζω με τα αμύγδαλα και ψήνω στο φούρνο (160°C) για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Το αφήνω να κρυώσει στη σχάρα, κόβω σε φέτες και σερβίρω σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

Αυθεντική συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι με μαχλέπι, μαστίχα και άρωμα παράδοσης

TIPS: Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

  1. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
  2. Το άρωμα είναι η μισή επιτυχία. Εγώ προσθέτω περισσότερη μαστίχα για πιο πλούσιο άρωμα
  3. Η θερμοκρασία παίζει ρόλο. Θέλουμε χρυσαφένια τσουρέκια κι όχι ξεροψημένα. Γι΄ αυτό ψήνω στις αντιστάσεις και στους  160°C
  4. Εγώ τοποθετώ τη ζύμη σε φόρμες μακρόστενες. Όσο κι αν το προσπαθούσα, στο ταψί μου άπλωναν
  5. Μπορούμε να γεμίσουμε τα τσουρέκια μας στο βήμα 8 σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Έχω δοκιμάσει και μου άρεσε η γέμιση με μαρμελάδα ή άλειμμα σοκολάτας ή φυστικοβούτυρο
  6. Όπως μπορείς να δεις και στις φωτογραφίες, εγώ έχω χρησιμοποιήσει τον πολύτιμο βοηθό μου, το θερμομίξ, για την παρασκευή της συνταγής. Όμως και η παρασκευή με τον παραδοσιακό τρόπο και τα συνήθη σκεύη εξασφαλίζουν σίγουρη επιτυχία. Το τσουρέκι απαιτεί φροντίδα και υπομονή από εμάς…. Όταν το κόβεις και βλέπεις εκείνες τις ίνες να ξεδιπλώνονται, καταλαβαίνεις. Το έχεις πετύχει

Φέτος δοκίμασε κι εσύ να φτιάξεις τα δικά σου τσουρέκια και θα με θυμηθείς! Το Πάσχα θα έχει το άρωμα του δικού σου φούρνου

Καλή επιτυχία!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *