Ένα πολύ απλό, ζουμερό, νόστιμο και χορταστικό φαγητό στο τραπέζι μου, βάλσαμο μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, είναι ο καγιανάς. Ένα παραδοσιακό, αλλά και γρήγορο φαγητό που όλοι το ξέρουμε. Για εμένα όμως, αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας. Εποχικά υλικά της ελληνικής γης προσφέρουν τη νοστιμιά τους σε αυτό το πιάτο και του δίνουν τη θέση που του αξίζει στο τραπέζι μας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Ο πολύτιμος βοηθός μου το θερμομίξ κάνει το μαγείρεμα κυριολεκτικά παιγνιδάκι, και γι’ αυτό, ακόμα και τον καγιανά τον ετοιμάζω παρέα του. Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι δεν μπορούμε πανεύκολα να ετοιμάσουμε αυτή τη συνταγή, με τη δοσολογία των υλικών που θα βρείτε ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο. Μπορούμε φυσικά, να κόψουμε με το μαχαίρι μας τα υλικά μας, ή και να χρησιμοποιήσουμε όποια συσκευή διαθέτουμε-μπλέντερ ή κουζινομηχανή- για το κόψιμο, τρίψιμο των υλικών και ένα σκεύος μαγειρέματος για την παρασκευή. Η ποσότητα είναι αρκετή θα έλεγα για τρία ίσως, άτομα. Εξαρτάται πάντα, αν θα αποτελεί το κύριο γεύμα ή αν θα είναι συνοδευτικό. Αν θέλουμε μπορούμε να μην βάλουμε τυρί κι επίσης, να το …εμπλουτίσουμε με λουκάνικο.
Ο καγιανάς στο τραπέζι μου
Υλικά που θα χρειαστούμε:
- 150 γρ. κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
- 100-120 γρ. πράσινη πιπεριά, σε κομμάτια (προαιρετικό)
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- 1000 γρ. σφιχτές ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα
- 100 γρ. τυρί φέτα, σε μικρά κυβάκια
- 4 αυγά
- 1 κ.γλ. ρίγανη
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1/2 κ.γλ. πιπέρι
Εκτέλεση:
Βήμα 1
Έβαλα στον κάδο 150 γρ. κρεμμύδι κομμένο στα 4, 120 γρ. πράσινη πιπεριά σε κομμάτια, 40 γρ.
ελαιόλαδο
κι έκοψα 2 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5
Βήμα 2
Στη συνέχεια, σοτάρισα 3 λεπτά/120°C/ταχύτητα 1 χωρίς τη μεζούρα
Βήμα 3
Πρόσθεσα 1000 γρ. ντομάτες κομμένες στα 4
κι έκοψα 6 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5
Βήμα 4
Στη συνέχεια, σοτάρισα 20 λεπτά/120°C/ταχύτητα 1, με το καλαθάκι στη θέση της μεζούρας.
Βήμα 5
Πρόσθεσα 100 γρ. φέτα σε κυβάκια , 4 αυγά, 1 κουταλάκι ρίγανη, 1 κουταλάκι αλάτι, 1 /2 κουταλάκι πιπέρι
και μαγείρεψα 20 λεπτά/ θερμοκρασία Varoma/ταχύτητα 1 με το καλαθάκι στη θέση της μεζούρας.
Το φαγητό μου είναι έτοιμο. Το μετέφερα σε ένα πυρέξ
και το σερβίρισα ζεστό, αλλά μπορούμε να το απολαύσουμε και κρύο.
Καλή μας όρεξη!!!
Πατώντας ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε μια δροσιστική, πανεύκολη και γλυκιά συνταγή στο άρθρο
Γλυκό καλωσόρισμα με cheesecake